EO jongerendag, 1x maar nooit weer

Ja hoor… 32 jaar en dan je debuut maken als EO jongerendag bezoeker. Een lang gekoesterde droom? Nee.. eerlijk gezegd niet.. Mijn interesse was puur zakelijk, goed om het bedrijf te leren kennen als nieuwbakken medewerker bij deze omroep.

Ik was al wel bekend met het fenomeen. Het evangelie is bij mij met de paplepel ingegoten, via mijn oren, heeft het mijn hart gevuld. Door mijn redelijk introverte beleving van mijn geloof, heb ik nooit de behoefte gehad om de massaliteit op te zoeken, zoals bij een EO jongerendag. Mijn relatie met God is persoonlijk, daar hoeven niet heel veel mensen bij te zijn. Het bijzondere is wel, dat ik graag uit mijn dak ga op “heidense” dance festivals. Waar zit dan het verschil in? Dat is misschien voor later.. Dit stuk gaat over mijn eerste keer EOJD.

Lang, kort, dik, dun, acne, perzikhuidje, blank, donker, onzeker, arrogant, schuchter, sociaal, blond, kaal, sandalen, jimmy choo. Alles liep er rond. En dan heb ik het dus alleen maar over de uiterlijke kenmerken. Ik maak mij een voorstelling, wat voor achtergronden die jongeren allemaal hebben. Onze God, uitvinder van kleur en vorm, heeft elk mens uniek gemaakt. Hij is fan van diversiteit. Elke bezoeker heeft zijn eigen verhaal. Zijn eigen motief om te komen: God is liefde of (opz’nminst, enigszins) een interessant fenomeen.

Het ene moment zitten ze keurig met de benen over elkaar, alsof ze weer 5 jaar oud zijn, in een kringetje zakdoekje-te-leggen (voor de meeste is dat niet heeel lang geleden). Het andere moment staan ze te schreeuwen alsof Justin Bieber hun recht in de ogen aankijkt en zegt dat zij de ware is. Soms wordt er harder gejuicht bij de naam van de zanger, dan bij de naam van Jezus. Terwijl de zanger de hele tijd omhoog wijst, zo van: ik ben niet voor mezelf aan het zingen?! maar voor Hem! Lijkt me soms lastig om zo’n niche artiest te zijn. Twijfel over motieven schieten even door mijn hoofd.. Gelukkig maar heel even, want:

De jongeren luisteren naar de woorden, buigen hun hoofd, zingen vol passie. De jongeren die aanwezig zijn, worden geraakt. Ik zie dat, ik merk dat, ik vind het prachtig. Jongeren die zogenaamd alleen geraakt kunnen worden, door de vluchtige content op hun schermpje voor hun neus. Zij worden geraakt door de woorden, de muziek, de stilte, de eenheid, het besef dat God van hun houdt. Of.. misschien gebeurd er (nog) helemaal niks in hun hart, vinden ze het allemaal maar een beetje raar. Ze hebben in ieder geval een herinnering opgebouwd. En je weet nooit wat dat nog voor gevolgen heeft.

Pessimisten die denken, dat de Geest zijn werk heeft gedaan in Nederland in de jaren 60 en momenteel vooral aan het werk is in Azië en Afrika? Een jongere gaat naar zo’n evenement op zijn/ haar vrije zaterdag. Denk je nou werkelijk dat het 100% mensenwerk is..?

Dit jaar is het weer. Ik ben niet van de partij. Niet alleen om mijn leeftijd. Ik ga weer naar een ander feest. Ik ben super blij dat het bestaat. Maar het is niet voor mij. Ik heb daar vrede mee. Want God is de uitvinder van kleuren en vormen, weet je nog?

Ga jij (weleens) naar de EOJD? Wat is voor jou het hoogtepunt?

 • avatar

Auteur: Bijdrage van de Community

Zitwatin is dankbaar voor de bijdragen vanuit de community. Opbouwende en prikkeldende artikelen voegen waarde toe! Nu is het aan jou om constructief te reageren!

2 gedachten over “EO jongerendag, 1x maar nooit weer”

 1. Dit zit er in voor mij:
  "geloof in God heb ik niet veel andere mensen voor nodig, maar ' heidense dance festivals ' daar weer wel" de schrijver zet er gelukkig zelf wel zijn vraagtekens bij, maar als je zo denkt, hoe kan je dan serieus voor God leven? God maakte de mens om niet alleen te leven, om het geloof in Hem met elkaar te vinden.

  Mijn toegevoegde waarde:
  Samen zullen wij in staat zijn de veelkleurige wijsheid van God te zien, te zien hoe groot zijn liefde is, in ons eentje lukt dat echt niet zo goed.

  Nee ik ben nooit naar de eo jongerendag geweest, maar wie weet nodigt men “Spactor” 😉 ooit nog wel eens uit om de jongeren daar toe te spreken 🙂

  • avatar
 2. Dit zit er in voor mij:
  Ik vind het evenals de schrijver geweldig, dat er zoveel jongeren naar deze dag komen. Jongeren vanuit het hele land en uit allerlei kerken om samen te zingen, samen naar muziek te luisteren en samen naar een spreker te luisteren.

  Mijn toegevoegde waarde:
  Ja, God is nog steeds aan het werk in Nederland. Hij houdt evenveel van ons als van de mensen in Azie en Afrika. Veel jongeren die naar deze dag komen verlangen er naar om God beter te leren kennen en zij die alleen maar komen voor de muziek, komen vaak mee met vrienden, die de genade en liefde van de Here Jezus kennen en na een inspirerende boodschap kunnen zij doorpraten met hun vrienden over datgene wat ze gehoord hebben.
  Ik bid, dat het morgen weer een mooie inspirerende dag zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spector

Spector

Spector

Spector